Костенските шарове са вписани в Националната листа на нематериалното културно

...
 Костенските шарове са вписани в Националната листа на нематериалното културно
Коментари Харесай

Вековната традиция за изписване на великденски яйца с восък оживява в празник в с. Костенец

  " Костенските шарове " са вписани в Националната листа на нематериалното културно завещание

Вековната традиция за изписване на великденски яйца с топъл восък ще оживее тази събота, 16 април, в читалище " Просвета - 1881 " в рилското с. Костенец. В 10.30 ч. локалните майсторки ще създадат проява по какъв начин изпъстрят яйцата с причудливи форми, наречени " Костенски шарове ".

Суровото бяло яйце се рисува посредством специфична " химикалка " с восък, след това се фиксира в зелева супа и най-после се вари в алената багра. Така восъкът пада, а яйцето блества с чудните си " шарове " – лалета, дренки, петльов гребен, християнски кръст, риби, шевици, лози, стомни. Ритуалът по шарене на яйцата се организира по традиция на Лазаровден.

Писаните яйца не са за чупене, а за гледане, по тази причина хората споделят за някоя мома, че е " гледана като писано яйце ”, споделя секретарят на читалището Надежда Бекярова.

 Традицията по изписване на яйцата към този момент е вписана в Националната листа на нематериалното културно завещание " Живи човешки съкровища, аналогична на листата на ЮНЕСКО, добави Бекярова. Благодарение на  дългогодишните старания на Стефка Ибришимова - началник на Детската театрална група " Приказно детство " към читалището, както и на читалищни деятели, млади дами и деца в селото към този момент са усвоили фините умения по изписване на яйцата, с цел да запазят традицията и за идващите генерации.

По време на демонстрацията тази събота, децата от читалищните самодейни групи ще изнесат фолклорен концерт.

В партньорство с организация от Пловдив, читалище " Просвета - 1881 " предлага и спомагателна туристическа стратегия по време на празника. Освен опцията да вземат участие в работилницата по изписване на яйца, с цел да се научат сами да рисуват " Костенски шарове ", туристите ще посетят Костенския водопад с лицензиран лидер и ще видят къщата, в която Иван Вазов постоянно е отсядал. " Благодарение на огромния наш стихотворец и публицист, Костенец става известен курорт в края на XIX и началото на ХХ век.

Възхитен от хубостта на водопада, Вазов му посвещава няколко свои стихотворения и пътеписи. Привлечени от въодушевените му думи, в селото постоянно гостуват членовете на кръга " Мисъл " и цяла плеяда писатели - Захари Стоянов, Стоян Михайловски, Тодор Влайков, Алеко Константинов, Ангел Каралийчев, Елин Пелин. Тук Пенчо Славейков сътворява първите глави от поемата си " Кървава ария ", а над селото се оформя цяла писателска махала ", споделя Екатерина Терзиева, създател на организация " Слоутурс.БГ ", сътрудник на читалище " Просвета - 1881 ".

Туристите ще видят и етнографската колекция на с. Костенец с неповторими мостри на изписани великденски яйца, плетени дантели, достоверни носии и ръчно тъка́ни текстили, ще се поклонят в параклиса " Успение Богородично ", ще посетят и крепостта " Стенос " в прохода Траянови врата, където българският цар Самуил печели една от най-големите си победи.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР